před rokem 9. třída

Vaření v praxi – Jacob´s Pizza Bar 
V úterý 20.6. se skupinka nadšených mladých kuchařů ze sedmé třídy vydala na exkurzi do známé pizzerie Jacob´s Pizza Bar v Aši. Provozovatel pizzerie, Jakub Karika, si pro chlapce připravil velmi pestrý program. Kluci mohli nahlédnout do kuchyně a do zázemí. Dozvěděli se spoustu informací, které pro všechny byly velmi zajímavé. Zjistili jsme teplotu samotné pece, kolik pizz je možno dělat zároveň, jak dlouho se taková pizza peče a spoustu dalších. Kluci si pak mohli zkusit udělat svou vlastní pizzu podle svého gusta a dát ji péct. Samozřejmě k pizze jako takové patří i krájení, které si kluci taky mohli vyzkoušet. To, že se návštěva vydařila, bylo patrné na spokojených bříškách všech chlapců. Samozřejmě musím poděkovat Jakubovi za jeho ochotu a drahocenný čas. Bylo to velmi příjemné odpoledne.  
Bc. Jakupková Michaela

 

Náš první den po prázdninách.

 

Školní výlet

6. června jsme jeli na výlet do Aše. Poznali jsme město z trochu jiné strany. Navštívili jsme různé památka cestou na rozhlednu, zasportovali jsme si na pěkných sportovištích a dali si něco dobrého na zub. Občasné přeháňky nás neodradily. Vlastně to k tomu patřilo.

 

Návštěva muzea v Chebu

Dne 24. 5. se třetí a sedmá třída vydaly do chebského muzea, nejen na prohlídku těchto krásných prostor, ale také seznámit se se životem slavného vojevůdce Albrechta z Valdštejna. Milí páni průvodci nás seznámili s historií města Chebu a jeho okolí, poznali jsme významné stavby těchto míst a některé známé historické osobnosti. Po návštěvě muzea jsme si prohlédli historickou část Chebu tzv. Špalíček a prošli jsme Kramářskou uličkou, která je široká pouhých 160 cm. Odměnou byla sladká zmrzlina a poté již cesta zpět domů. Bylo to prima strávené dopoledne.

 

Děvčata při pracovních činnostech v dílnách

 

 

Jáchymovské peklo

Dne 20.6. navštívili žáci 8. třídy naučnou stezku v Jáchymově, připomínající život tisíců politických vězňů z blízkých pracovních táborů při uranových dolech.
V oblasti Jáchymova a Horního Slavkova bylo v letech 1949 – 1953 zřízeno 18 vězeňských táborů. Velice rychle byly tyto tábory zaplněny vězni a ti byli nuceni k namáhavé vyčerpávající práci v podzemí. Sami vězni byli v řadě případů svými vězniteli utvrzováni v přesvědčení, že jsou pouze ,,muklové”. Považuje se za prokázané, že do roku 1961 poznalo bídný život v táborech kolem 65 000 lidí. Za necelých 15 let těžby zde bylo vytěženo na 7940 tun uranu a vyraženo 1102,9 km chodeb.

Naučná stezka je dlouhá 8,5 km a na její trase se nachází 12 informačních zastavení.

 

Školní výlet Most 

Sedmá a osmá třída jela obdivovat krásy Ústeckého kraje – zejména Mostecka. Ve čtvrtek 13. června jsme jeli do Mostu, kde jsme navštívili několik zajímavých míst. Mezi ně patří například hrad Hněvín, kostel Nanebevzetí Panny Marie a jezero Most. Cesta na hrad Hněvín byla dobrodružná a mnozí měli strach o to, jestli se na hrad vůbec dostaneme. Uličky byly úzké a autobus široký. Museli jsme vystoupit pod hradem a šlapat velký příkrý kopec nahoru. Nahoře nás ale čekaly krásné výhledy na mosteckou krajinu. Další zastávkou byl kostel Nanebevzetí Panny Marie, který má zajímavou historii. V 70. letech byl po kolejích přesunut o 841 m na nové místo z důvodu těžby uhlí. Tuto trasu jsme šli pěšky až k jezeru Most. U jezera se nám líbilo, voda byla čistá, ale na koupání to nebylo. Začal foukat velký studený vítr a spustil se déšť. To nám trochu změnilo plány, a proto jsme se rozhodli zajet do města. Největší úspěch měla návštěva KFC a McDonaldu, kde jsme se najedli a chvilku poseděli. Pak už nás čekala cesta domů.  

  1. a 8. třída

 

 

Běh pro Paměť národa

Jak už jste před několika měsíci zaznamenali, v letošním školním roce jsme spolupracovali s Pamětí národa a natáčeli jsme v rámci projektu Příběhy našich sousedů rozhovor s panem Gerhardem Schmiedem. Když jsme dostali nabídku zúčastnit se akce Běh pro Paměť národa, neváhali jsme. Máme tak možnost propojit dějepis s tělocvikem. 🙂 Školní výzva probíhá od 16. května do 31. května. Za každý uběhnutý kilometr věnuje partner školní výzvy OC Šestka 1 Kč Paměti národa, která dokumentuje osudy pamětníků. Školní výzvu jsme dnes odstartovali se žáky 8. třídy. Velmi mile mě překvapilo, s jakou radostí, zájmem, motivací a bojovností žáci k výzvě přistoupili. V tomto běhu vůbec nejde o počet uběhnutých kilometrů nebo o čas, ale o radost z pohybu. A možná právě proto to žáky bavilo. Každý zkrátka běžel podle svých možností. Žáci mohou plnit výzvu i ve svém volném čase. Trochu tak vyzývám rodiče žáků druhého stupně, aby své děti v běhu také podpořili. Dnes jsem na nich viděla, jak jsou nadšení, když mají vedle sebe dospělý vzor, který běží s nimi. Všechny osmáky chválím. Vyzdvihnout musím Daniela Remeze a Davida Kindla, kteří zaběhli o jedno kolečko navíc a běželi bez zastavení. 💪 Věřím, že se stejnou vervou se do běhu pustí i ostatní žáci druhého stupně, ať už s námi ve škole, nebo s vámi ve volném čase.

     Mgr. Markéta Dorotovičová

 

 

Projekt Krokus

Na začátku listopadu 2023 osmáci zasadili cibulky žlutých krokusů (projekt Krokus). Dnes žáci celý projekt zhodnotili a podívali se na výsledek jejich práce. Krokusy nádherně vykvetly a vytvořily kruh, který můžete obdivovat na školní zahradě.

                                                                                                                                              Mgr. Markéta Dorotovičová

 

Dějepisná olympiáda

Letošní 53. ročník dějepisné olympiády vyhlašovala Univerzita Hradec Králové a zvolila téma „Každodenní život a kulturní kořeny českých zemí (Čechy, Morava, Slezsko). Od Cyrila a Metoděje po Jana Husa.“. Školního kola se zúčastnily dívky z osmého ročníku. První místo obhájila Natálie Velková. Dále se do soutěže zapojily žákyně Sára Řeháková (2. místo), Natálie Arwayová (3. místo), Kateřina Juříčková (4. místo) a Vanesa Maňkošová (5. místo). Účastnice dostaly diplom a malou odměnu.

Dívkám děkuji a těším se na příští 54. ročník.

          Mgr. Markéta Dorotovičová

 

Projekt Krokus

I v letošním školním roce se naše škola zapojila do projektu Krokus, který vyhlašuje Židovské muzeum v Praze. Projekt žákům přibližuje tematiku šoa a zvyšuje povědomí o nebezpečích diskriminace a fanatismu. Osmáci vysadili na školní zahradě žluté krokusy. Ty budou na jaře připomínat oběti období holokaustu. Žáci byli šikovní a práce je bavila. Teď už se všichni netrpělivě těší na jaro, kdy budou pozorovat, jestli jejich zasazené krokusy vylézají a kvetou.

                   Mgr. Markéta Dorotovičová

 

Valérie a týden divů

Valérie s petrolejovou lampou vešla na dvůr. Byl úplněk. (…)

Tak začíná dílo Vítězslava Nezvala, Valérie a týden divů, a stejně tak začínala stejnojmenná divadelní hra, kterou měli sedmáci a osmáci možnost zhlédnout ve čtvrtek 9. 11. 2023 v Západočeském divadle v Chebu. Tajuplný příběh všechny žáky zaujal. Součástí představení byla i krátká přednáška uměleckého šéfa Zdeňka Bartoše, který žáky seznámil s tvorbou Vítězslava Nezvala a se surrealismem.

 

 

Exkurze deváťáků do Kafebaru Beseda

Finanční matematika, osobnostní a sociální rozvoj, etiketa, komunikační dovednosti. Vše v jednom. To byl smysl návštěvy kavárny provozované městem Hranice. Krásné prostředí, (my Ašáci můžeme závidět), příjemná obsluha, výborná káva a zákusek. A pivo, nealkoholické, bylo to v pracovní době. Společná diskuze žáků s třídním učitelem o úkolech posledních deseti dnů povinné školní docházky byla samozřejmostí. Prostě jiná forma vyučování, ale přesně v duchu našeho školního vzdělávacího programu „Škola pro život“.

 Jiří Tůma, třídní učitel IX. třídy

 

Kam po devítce?

Tuto otázku řeší rok co rok žáci, kteří splní povinnou školní docházku. A s nimi samozřejmě i jejich rodiče. Jednou z tradičních akcí, které jim mohou při leckdy nelehkém rozhodování pomoci, je návštěva prezentační výstavy středních škol Karlovarského kraje. Tedy i letos jeli děvčata a chlapci se svým třídním učitelem do Chebu. V prostorách průmyslové školy, která je součástí Integrované střední školy Cheb, měli možnost seznámit se s nabídkou učebních i maturitních oborů, které střední školy v našem regionu nabízejí. Jak ji využili a co si z ní odnesli, to se pozná v následujících týdnech. Podle posledních informací z MŠMT je termín pro podání přihlášek ke studiu středních škol 20. 2. 2024.

              Správnou volbu všem svým deváťákům přeje Jiří Tůma, tř. uč.

                      

 

 

Budoucí MasterChef 

Před žáky osmé třídy stál nelehký úkol. Jejich zadání bylo jasné, vymyslet a shodnout se na tříchodovém menu. Polévku si kluci vybrali gulášovou s mletým masem. Hlavní chod zvolili, pro mnohé oblíbené jídlo, kuře na paprice s těstovinami dle vlastního výběru. A na závěr dezert, který chutná všem – Krtkův dort. I přes počáteční nesnáze, které jsme rychle zažehnali, se klukům podařilo uvařit chutné jídlo. Důkazem toho byly prázdné talíře a spokojené žaludky. Jsem na jejich práci a výkon právem pyšná. 

Bc. Jakupková Michaela

 

 

BAREVNÝ TÝDEN

Na přelomu měsíců ledna a února proběhl na celé škole barevný týden, tedy necelý, protože v pátek byly pololetní prázdniny. Zúčastnili se všichni ti, co chtěli. Pondělí bylo černé. Hlavně u starších chlapců oblíbená barva, prý zeštíhluje. Proto nebyla bílá. Úterý, den, kdy se rozdávalo vysvědčení, bylo červené. Následovala modrá středa a závěrečný hnědý čtvrtek, to byl problém. Na přiložených fotografiích se v roli modelů a modelek předvedli barevní osmáci.

 

 

Kdyby tisíc klarinetů podruhé

Návštěva Západočeského divadla v Chebu na začátku září tohoto školního roku a zhlédnutí hry Kdyby tisíc klarinetů sklidilo u žáků naší školy velký ohlas. V září se do divadla vypravila sedmá a devátá třída. V lednu se nám naskytla příležitost jet se podívat na stejné představení. A protože se „klarinety“ osvědčily, neváhali jsme a představení objednali. Tentokrát se v pátek 20. ledna 2023 jeli do divadla podívat šesťáci a osmáci. Kdyby tisíc klarinetů se líbilo i jim.

 

Den válečných veteránů

Osmáci si 11. listopadu připomněli Den válečných veteránů. Jirka Peška a Lukáš Orth zarecitovali báseň Na flanderských polích. Oba to zvládli na jedničku. Potom se osmáci rozdělili do skupin a seznamovali se s Pamětí národa. Každý žák si vybral jednoho válečného veterána, jehož jméno pak napsal na připravený papírový květ vlčího máku (symbolu Dne válečných veteránů). Svůj květ žáci připíchli na nástěnku a vzniklo tak makové pole. Tímto aktem jsme uctili památku našich hrdinů, kteří bojovali v první nebo druhé světové válce. Děkuji i deváťákům za jejich pomoc při tvoření makového pole.

                                                                                                          Mgr. Markéta Dorotovičová

Komentáře jsou vypnuty.