škola akce květen 202324

  1. – 7.  projekt dopravní výchova pro 1. stupeň

 

13. Projekt Bedřich SmetanaProtože rok 2024 je rokem hudby, rozhodla jsem se k uspořádání projektu o slavném skladateli Bedřichu Smetanovi. Sdělila jsem kolegům tento nápad a do spolupráce se zapojili paní Dorotovičová, paní Švarcová, paní Křížová a Landová a pan Štěpán.

Stěžejní práci jsem se rozhodla nechat na žácích 6. třídy, i když jsem věděla, že jsou to individualisté a nevyzpytatelní experti. Jsou však dobří „herci“. Vyhledávali jsme v hodinách informace o skladateli, při Vv se maloval portrét skladatele a výjevy z Mé vlasti. Sedmáci nacvičili Dívčí válku. Se čtvrťáky jsem nacvičila tanec na Jiřinkovu polku, ve třídě ji také procvičovali.

Nastal osudný den „D“.

13 .5.2024 jsme se sešli v hale školy, abychom projekt realizovali. Bylo to den po zahájení Pražského jara.

DJ Eliáš Dospíšil obsluhoval hudbu a spustil Luissinu polku a pak se děvčata Viky a Květa  ujala moderování, ke kterému žáci z 6. třídy připevňovali na nástěnku obrázky. Po Mé vlasti zazněla část Vltavy. Na scénu nastoupili čtvrťáci a zatančili svědomitě Jiřinkovu polku. Sedmáci nám zahráli Dívčí válku. Na závěr jsme si za doprovodu flétnistky Veroniky Svozilové zazpívali „Proč bychom se netěšili“.

Při náhodných dotazech zaperlil M. Bláha, který nám vyprávěl ve zkratce pověst o dívčí válce a sklidil potlesk. Nemohu zapomenout na výborně zahraného skladatele Mírou Dolejšem a na jeho krásné housle, vousy a brýle. Děkuji i technické pomoci, které se zhostili osmáci a deváťáci s panem J. Tůmou. Následný kvíz nám ukáže, co nám projekt zanechal v našich hlavách a nástěnky žáků a fota pana Ševčíka  nám připomenou skvěle odvedenou práci žáků. Děkuji všem vystupujícím za aktivitu.

PhDr. Hana Levá

14. Vystoupení v Domově pro seniory

V úterý 14. 5. 2024 vystoupil pěvecký sbor v Domově pro seniory. Jde o tradici, kterou udržujeme již delší dobu. Děvčata krásně zazpívala, Veronika Svozilová zahrála na flétnu a recitace děvčat se také povedla. Eliška Bílá zpívala sólo a byla také skvělá. Děkuji děvčatům a paní učitelce Křížové za pouštění hudebních doprovodů. Šoférům z Domova pro seniory za odvoz děvčat. Krásné dny. PhDr. Hana Levá

 

16.-31. Běh pro Paměť národa

Jak už jste před několika měsíci zaznamenali, v letošním školním roce jsme spolupracovali s Pamětí národa a natáčeli jsme v rámci projektu Příběhy našich sousedů rozhovor s panem Gerhardem Schmiedem. Když jsme dostali nabídku zúčastnit se akce Běh pro Paměť národa, neváhali jsme. Máme tak možnost propojit dějepis s tělocvikem. 🙂 Školní výzva probíhá od 16. května do 31. května. Za každý uběhnutý kilometr věnuje partner školní výzvy OC Šestka 1 Kč Paměti národa, která dokumentuje osudy pamětníků. Školní výzvu jsme dnes odstartovali se žáky 8. třídy. Velmi mile mě překvapilo, s jakou radostí, zájmem, motivací a bojovností žáci k výzvě přistoupili. V tomto běhu vůbec nejde o počet uběhnutých kilometrů nebo o čas, ale o radost z pohybu. A možná právě proto to žáky bavilo. Každý zkrátka běžel podle svých možností. Žáci mohou plnit výzvu i ve svém volném čase. Trochu tak vyzývám rodiče žáků druhého stupně, aby své děti v běhu také podpořili. Dnes jsem na nich viděla, jak jsou nadšení, když mají vedle sebe dospělý vzor, který běží s nimi. Všechny osmáky chválím. Vyzdvihnout musím Daniela Remeze a Davida Kindla, kteří zaběhli o jedno kolečko navíc a běželi bez zastavení. 💪 Věřím, že se stejnou vervou se do běhu pustí i ostatní žáci druhého stupně, ať už s námi ve škole, nebo s vámi ve volném čase.

     Mgr. Markéta Dorotovičová

 

 

 

21. Environmentální výchova – Bečov

 

27. Sedmáci v muzeu

Sedmáci se v pondělí 27. května jeli podívat do chebského muzea. Čekal je zde program o Albrechtu z Valdštejna. Paní průvodkyně je provedla Valdštejnským okruhem a řekla jim spoustu zajímavostí. Žáky nejvíce zaujala vycpanina Valdštejnova koně, která patří k nejstarším v Evropě. Po programu jsme se odměnili zmrzlinou a poseděli jsme v příjemném prostředí vedle Špalíčku.

  Mgr. Markéta Dorotovičová

 

 

28. Roztančená škola

Žáci třetí, čtvrté a páté třídy prožili v úterý 28.05.2024 taneční program s velmi šikovnou taneční lektorkou. Naučili se nejdříve jednotlivé prvky moderního tance a poté je poskládali do taneční sestavy. Tancovali na známou a moderní taneční hudbu, celý program byl doplněn zábavnými aktivitami, při kterých byli hlavními účastníky žáci samotní. Někdy je těžké žáky zaujmout nebo  nadchnout tancem, ale tento program byl velmi povedený a žáky velmi dobře hodnocený.

    Mgr. Kateřina Křížová

 

31. MDD

Komentáře jsou vypnuty.