parlament akce 202223

Překážková dráha

Ve středu si mohli žáci naší školy vyzkoušet rychlost a obratnost v další sportovní soutěži pořádané členy žákovského parlamentu ZŠ Hranice. Akce byla uspořádána pro žactvo od 3. do 9. třídy. Nejvíce přišlo právě třeťáků, dokonce postavili dva týmy. Žáci z druhého stupně byli pouze čtyři. Sport v odpoledních hodinách pro většinu z nich není prioritou.

Překážková dráha byla postavená ve stylu přeskoč, podlez, udělej kotoul a rychle utíkej. Čtyři stateční chlapci, dva ze sedmé, jeden osmák a jeden deváťák měli dráhu náročnější, aby se setřely věkové rozdíly. Přesto zvítězili. Na druhém místě se překvapivě umístili šikovní třeťáci: Jan Kotalík, Jonáš Svoboda a gymnastka Nasťa. Třetí skončilo trio z páté třídy. Celkem se zúčastnilo pět celků.

Všichni závodníci včetně diplomu jsou na přiložených fotografiích.

                                                                         Za organizační tým Jiří Tůma

 

 

Souboj míčů

Ve středu 22. 2. se uskutečnila pod záštitou žákovského parlamentu ZŠ Hranice další sportovní akce. Tentokrát se jednalo o soutěž smíšených družstev pro 1. – 5. ročník. Ukázalo se, že to byla dobrá volba.  Byť v současné době mají klasické hodiny TV pouze páťáci, ostatní ročníky mají hodiny plavání, tak se zúčastnily týmy ze všech tříd 1. stupně. A vůbec nevadilo, že v systému každý s každým se utkali i prvňáci s páťáky. Byla radost se dívat, jak všichni bojovali jako o život a dokázali se i navzájem povzbudit. Prostě v tělocvičně byla bouřlivá atmosféra, tak to má být.

Souboj míčů je jednoduchá, rychlá hra, kde se stírají i věkové rozdíly. Holt ti mladší mají bednu, do které se snaží trefit, blíže. Většina zápasů byla vyrovnaná, například druháci dokázali remizovat s pátou třídou. Podle očekávání turnaj vyhrál tým páté třídy před čtvrťáky a již zmiňovanými druháky. Tleskám všem, co se zúčastnili, hráli s radostí a slušně se chovali.

Na přiložených fotografiích jsou všechny reprezentační výběry.

                                                                      Za organizační výbor Jiří Tůma  

 

BAREVNÝ TÝDEN

Na přelomu měsíců ledna a února proběhl na celé škole barevný týden, tedy necelý, protože v pátek byly pololetní prázdniny. Zúčastnili se všichni ti, co chtěli. Pondělí bylo černé. Hlavně u starších chlapců oblíbená barva, prý zeštíhluje. Proto nebyla bílá. Úterý, den, kdy se rozdávalo vysvědčení, bylo červené. Následovala modrá středa a závěrečný hnědý čtvrtek, to byl problém. Na přiložených fotografiích se v roli modelů a modelek předvedli barevní osmáci.

Klára Burianová a Jana Nová, členky žákovského parlamentu za devátou třídu, zodpovědně prováděly každý den vyhodnocení, ze kterého vzniklo následné pořadí. Nejvíce barevná po celou dobu akce byla 2. třída následovaná prvňáky a třetí se umístili čtvrťáci. Z druhého stupně byla nejlepší 8. třída.

                                                                                                       Jiří Tůma

 

 

STOLNÍ FOTBAL

Ve středu 1. února se pod záštitou žákovského parlamentu konal 1. ročník turnaje dvojic pro žáky 2. stupně naší ZŠ. Přihlásilo se osm dvojic, vesměs chlapeckých. Pro děvčata to asi nebyla přitažlivá akce. Z osmi přihlášených nakonec bylo dvojic sedm, což se stává. Na poslední chvíli někdo nemůže, nemá formu nebo se mu prostě náhle nechce.

Sedm  dvojic bylo rozděleno do dvou skupin, hrálo se na dvou stolech, systémem každý s každým. Na sedmém místě skončili Danové z osmičky, Štugel a Rieger. Další v pořadí se umístili Petr Hrkal s Lukášem Künzelem ze šesté třídy a devítkoosmičkový pár Michal Nový a Dan Lazor. V zápase o bronz porazila dvojice s největším věkovým rozdílem Patrik Viktora a Kuba Dubský šesťáky Vojtu Hroudu s Jirkou Petráškem. Ve finálovém klání podlehl mezinárodní tým Míša Surovčiak s Danielem Remezem celkovým vítězům Davidu Kindlovi a Tobiáši Hrebišovi.

První čtyři dvojice si odnesly diplom a drobnou věcnou cenu, ostatní radost ze hry nebo smutek z porážky.

Tak zase za rok!

                                                                           Jiří Tůma, ředitel turnaje  

 

Přehazovaná

Další sportovní akcí pod záštitou žákovského parlamentu byl turnaj v přehazované pro žáky 4. – 9. ročníku. Tentokrát byla účast vysoká, za což všechny chválím. Musím vyzdvihnout deváťáky, kteří postavili dva týmy, dívčí, chlapecký a další dva hoši se spojili s kluky z osmého ročníku. Tradičně výborný výkon podalo družstvo šesťáků kolem Petra Hrkala. Tatínek i děda Hrkalové musejí mít jako bývalí vynikající sportovci radost. Chválím i děvčata ze sedmé třídy, která vzala k sobě do týmu mladší spolužačky ze čtvrté třídy. Celek pětky zdecimovala nemoc, ale ti zbývající našli uplatnění v jiných družstvech. Letos výborně funguje spolupráce s panem učitelem Martinem Ševčíkem, který vždy zasvětí čtvrťáky a páťáky do základů sportovních her, aby se mohli zúčastnit školních turnajů a nejmladší čtvrťáci  přišli v hojném počtu.

Celkem šest týmů bylo rozděleno do dvou kategorií, mladí a starší. Jasně, žáci jdou  soutěžit, protože chtějí vyhrát. Tak nemohu nezmínit, že ve starší kategorii zvítězil Lazyteam – společný tým chlapců z 8. a 9. ročníku a v té mladší Bobři z šestky. Za přínosné pro všechny zúčastněné považuji společně strávený čas v tělocvičně, v dobré atmosféře, při sportu Tak jen tak dál!

                                                                                                              Jiří Tůma

 

 

Školní turnaj ve florbalu

Tradičně ve středu, 19. října, se konala školní soutěž ve florbalu. Zúčastnila se čtyři družstva. Kindl tým, celek postavený Davidem Kindlem, kde hráli kluci z různých ročníků. Bobři z šestky (vloni byli z pětky), Štuggy tým, čili hoši z 8. třídy a družstvo čtvrťáků, kteří se sešli v největším počtu, včetně děvčat. Zvítězili, zaslouženě, Kindlovci. Děkujeme těm, co se zúčastnili a těšíme se na vás na další soutěži.

                                                                            Áda Čákorová, členka ŽP

 

 

 

Drakiáda

Dne 5. 10. 2022 se uskutečnila školním parlamentem pořádaná Drakiáda. Počasí nám přálo, bylo slunečné a větrné. Soutěžilo se ve dvou kategoriích:

1) Nejhezčí drak pod Sluncem   

2) Nejvýše na nebi vlající drak

Zúčastnilo se 15 draků. Všichni, od nejmenších předškoláků až po doprovázející rodiče, si chvíle s drakem náležitě užili. Další akcí, kterou pořádá žákovský parlament, bude turnaj ve florbalu.

                                              Viky Humlová, členka ŽP za 7. třídu

Komentáře jsou vypnuty.